40 years it is reassuring!

40 years it is reassuring!

Deuren, ramen en tocht …

Vervelende tocht, de storm Eleanor, hevige windstoten die regelmatig door onze streken waaien ... Het comfortgevoel van uw woning wordt flink op de proef gesteld. Natuurlijk moet de binnenlucht ververst worden, maar dat kan niet ten koste van uw gezondheid gaan! Om tocht doeltreffend te bestrijden en uw woning tegen weer en wind te beschermen, verdienen uw deuren, ramen en veranda’s de grootste aandacht. Hoe zorgt u voor voldoende ventilatie in uw woning terwijl u zich ook tegen tocht beschermt?

 

 

Ventilatie en luchtlekkage: wat is het verschil?

 

Is het geen paradox om ventilatie aan deuren en ramen te voorzien en tegelijkertijd luchtlekkage te voorkomen? Het antwoord is neen! U kunt de luchttoevoer in uw woning immers controleren. Luchttoevoer gebeurt via ventilatie of dringt binnen via infiltratie.

Verse lucht in een woning is absoluut noodzakelijk voor de gezondheid, zoals ook wordt bepaald door de Europese norm NBN 15251-2007 voor “de kwaliteit van binnenlucht, de verlichting en de akoestiek”. Deze norm heeft tot doel een bepaald niveau van comfort en kwaliteit van de binnenlucht te garanderen voor ieder gebouw dat voor menselijk gebruik is bestemd. En waar luchtcirculatie onder controle blijft, wordt ook energie bespaard!

Hoe zorgt u voor een regelmatige luchtverversing bij u thuis? Door bijvoorbeeld mechanische beluchters in het raamwerk te installeren, die van buitenaf nauwelijks zichtbaar zijn. Deze systemen zijn bovendien inbraakvrij en insectenwerend, terwijl ze een permanente verversing van de binnenlucht via een nauwkeurig bepaalde luchtinlaat verzekeren. Wellicht vormt het plaatsen van nieuwe ramen een gelegenheid om dit samen met onze experten te overwegen.

 

 

Bescherming tegen wind. Drie sleutelwoorden: stevigheid, kwaliteit en onderhoud.

 

1 > Stevigheid van de materialen

De stevigheid van deuren en ramen is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de gebruikte basismaterialen maar ook met de kwaliteit van hun montage: dit is het abc van isolatie. Hout, pvc of aluminium: hoe recenter het model, des te beter de prestaties. Heeft tocht vrij spel in uw woning? Dan is het wellicht tijd om deuren en ramen te vervangen.

 

2 > Kwaliteit van de plaatsing

De luchtdichtheid van deuren, ramen en veranda’s hangt grotendeels af van de kwaliteit van de plaatsing: een voordeur moet perfect op de deuromlijsting aansluiten, de voegen tussen de ramen en muren moeten goed zijn uitgewerkt en het beslag correct geregeld. U hebt het al begrepen: hier komt een vakman aan te pas.

 

3 > Regelmatig onderhoud

Om de duurzaamheid van dichtingen te garanderen, moeten deze worden onderhouden. Daarom is het uiterst belangrijk om uw deuren en ramen regelmatig op tochtkieren te controleren en eraan te verhelpen door bijvoorbeeld voegen te vernieuwen. Abihome weet in welke mate de weersomstandigheden onze producten kunnen beschadigen. We zien erop toe om u aangepaste oplossingen te bieden die bij uw behoeften en uw budget passen.

 

 

Anti-tochtaccessoires?

 

Zelfklevende of silicone tochtweringen, deurstrips, thermische gordijnen ... Hoewel sommige opties de tochtisolatie kunnen verbeteren, ze blijven tijdelijke oplossingen. Niets beter dan de expertise van een deuren- en ramenfabrikant om duurzame verbeteringen aan te brengen.

Bonustip: denk aan de rolluiken van uw ramen. Ze vormen een bijkomende buffer en een extra bescherming voor uw beglazing bij windstoten. Bovendien verzachten ze het lawaai bij stormweer!