40 jaar, dat is betrouwbaar!

40 jaar, dat is betrouwbaar!

Deuren en ramen: hoe zich te beschermen tegen lawaai van buitenaf?

De akoestische isolatie van een woning hangt nauw samen met de luchtdichtheid van openingen zoals deuren en ramen. Geluidoverlast van buiten kan afkomstig zijn van geluiden die zich door de lucht verplaatsen (verkeerslawaai of stemmen vanop de straat) of geluiden die zich verspreiden via de trillingen van de wanden van woningen (bv. door vliegtuigen die overvliegen). Om deze lucht- en contactgeluiden te bestrijden, is de kwaliteit van ramen, deuren en beglazing van het allergrootste belang. Dankzij deze tips kunt u de geluidsisolatie van uw woning optimaliseren.


 
1.  De geluidsbron zoeken, de zwakheden identificeren

Alvorens grote akoestische isolatiewerken aan te vatten, is het belangrijk om aan de hand van een eenvoudige vraag een diagnose te stellen : waar komt het geluid vandaan? Deze vraag leidt dan naar de volgende: hoe komt het geluid naar binnen? Indien het lawaai van buiten komt, zijn de deuren en ramen er waarschijnlijk bij betrokken, maar ook een beschadigd dak, een slecht ontworpen ventilatiesysteem of een niet-geïsoleerde rolluikkast kunnen de oorzaak vormen. Zodra de probleemzone is gevonden, zijn de zwakke punten gemakkelijker te determineren en dat dankzij deze zeer eenvoudige regel met betrekking tot akoestische isolatie: waar lucht doorheen komt, kan ook het geluid binnendringen. Beschadigde ramen, versleten voegen, een niet-winddichte voordeur ... Elke diagnose kan specifiek worden behandeld!


 
2. De ramen verstevigen
 
Dit is de sleutel tot een doeltreffende akoestische isolatie: hoe meer lagen er tussen de geluidsbron en het gehoor worden geplaatst, hoe meer men van de stilte geniet. Het is echter fout om te veronderstellen dat beglazing met een hoge thermische isolatiewaarde even hoge akoestische prestaties levert! De twee glasplaten van dubbele beglazing een gelijke dikte hebben, zullen wel degelijk tegen de kou beschermen maar ze zijn daarentegen niet doeltreffend tegen lawaai. In werkelijkheid is het noodzakelijk om de dikte van de glasplaten te variëren. Zo wordt een folie op één glasplaat aangebracht die aldus een grotere reeks geluidsfrequenties zal blokkeren. Anderzijds is akoestische beglazing meestal zeer doeltreffend als thermische isolatie.


 
3. Kwaliteitsmateriaal kiezen
 
Hout is vanzelfsprekend het meest optimale materiaal voor akoestisch comfort. Zijn structuur en densiteit geven het materiaal per definitie isolerende eigenschappen. Toch komen deuren en ramen in pvc, aluminium of hout-alu eveneens in aanmerking, op voorwaarde dat men basismateriaal van de hoogste kwaliteit gebruikt. Ten slotte is het ook van het allergrootste belang om de plaatsing met de grootste zorg af te werken, met voldoende kwalitatieve voegen. Een professionele installatie bepaalt in grote mate de uiteindelijke luchtdichtheid van een raam of een voordeur.


 
4.  Het geluidsvolume verminderen met enkele accessoires
 
De verspreiding van geluidsgolven wordt versterkt door het weerkaatsingsfenomeen op gladde oppervlakten zoals de muren van uw woning. Door gordijnen voor het raam te hangen verzwakt dit echo-effect, en dat vooral in grote ruimtes of weinig bemeubelde ruimtes.
Let ook op de omkasting van rolluiken en brievenbussen die kleine doorgangen vormen voor lawaai van buitenaf: isolatiemateriaal (bv. een buigzame plaat isoflex) dat aan de binnenkant van de woning wordt aangebracht, zal geluidsgolven absorberen.
De onderkant van de voordeur verdient dan weer bijzondere aandacht: een tochtwering is bijvoorbeeld een goed middel om koude luchtaanvoer te voorkomen en dus ook lawaai te weren.


 
5. Vraag advies aan de experten
 
We herhalen het nooit genoeg: een woning ontwerpen of renoveren gebeurt nooit zonder deskundig advies! Diagnostiek, normen, premies ... Onze technische raadgevers zijn specifiek gekwalificeerd om u te helpen het akoestisch comfort van uw woning te verbeteren.