40 jaar, dat is betrouwbaar!

40 jaar, dat is betrouwbaar!

Een veranda bouwen, ja maar waarom?

U ziet uzelf al lekker lui in de zon zitten, met een aperitiefje in de hand, samen met vrienden, kijkend naar uw tuin die in ieder seizoen een ander decor vormt… Maar kent u ook de belangrijkste karakteristieken van een veranda? Vooraleer u aan een uitbreidingsproject begint, moet u weten welke voordelen de aanbouw van een veranda meebrengt op het gebied van licht, ruimte en opening naar buiten toe.

Een extra leefruimte zonder zich te ruïneren

U wenst uw woning te vergroten, maar u hebt geen budget voor grote werken? De veranda heeft het voordeel om het goedkoopst te zijn van alle mogelijke uitbreidingen. Met een dak in glas of met een plat dak (dat men zou kunnen beschouwen als een klassieke uitbreiding), verhoogt de veranda de bewoonbare oppervlakte aanzienlijk. Afhankelijk van het gewest kunnen een stedenbouwkundige vergunning of een tussenkomst van een architect vereist zijn vanaf een bepaalde oppervlakte of bepaalde hoogte (zie tabel). 

De veranda is een echte bijkomende leefruimte, die bruikbaar is in elk seizoen dankzij een optimale thermische en akoestische isolatie. Hij kan een verlenging zijn van de woonkamer, de keuken, het bureau of een doorgangssas vormen. Het is ten sterkste aan te raden de verschillende mogelijkheden te bestuderen met behulp van professionals, zoals die van Abihome.
 

 

Stedenbouwkundige vergunning

Tussenkomst van een architect

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Altijd vereist.

Vereist boven de 6 m2 oppervlakte en 2,5 m hoogte.

Wallonië

Gewone stedenbouwkundige verklaring indien de veranda aan de woning paalt en maximaal een oppervlakte heeft van 30 m², een hoogte van 3 m tot de dakgoot en 5 m tot de nokbalk.

Vereist boven een oppervlakte van 30 m2, wanneer meer dan 80% uit glaswerk bestaat, wanneer de veranda meer dan 1 verdieping telt of wanneer de diepte meer is dan 3,5 m (variabele voorwaarden, afhankelijk van de gemeente). Indien niet vereist, toch sterk aanbevolen.

Vlaanderen

Vereist uitgezonderd voor een pergola.

Vereist boven een oppervlakte van 21 m2, 2,5 m hoogte tot de dakgoot en 3 m tot de nokbalk.


Meer licht en helderheid in uw interieur 
Meer lichtinval is de belangrijkste troef van de veranda. Een zonnebad nemen in de zomer zonder te puffen van de hitte, lekker in de warmte genieten van de winterzon… Wat meer kunt u wensen? De oriëntatie van de veranda is de sleutel voor de helderheid, op voorwaarde dat het glaswerk goed uitgedacht is. Dankzij de zonnecontrole (weerspiegelend glas) vermijdt men het gevreesde serre-effect. Maar het is toch mogelijk om de zonnecontrole in het hoogseizoen te combineren met een optimalisering van de zonnestralen in het laagseizoen, het hele jaar te profiteren van het licht en van de warmte in de winter. Ook hier biedt advies inwinnen bij een specialist de oplossing om een systeem te kiezen dat zo goed mogelijk aangepast is aan het klimaat en uw verwachtingen.

Een weergaloos uitzicht op de buitenwereld
Een veranda is ook een magistrale opening naar uw tuin of terras. Ongeacht of u kiest voor een plat dak of een dak in glas, hij biedt een riant uitzicht op de buitenomgeving en een bijkomende leefruimte op het niveau van de tuin… zoals een bevoorrechte ruimte tussen uw interieur en de buitenwereld. Maar om zorgeloos te kunnen profiteren van dit uitzicht op de tuin, dient de veranda gebouwd met solide materialen en veiligheidsglas. Een gulle dosis zon kan door de beugel maar inbrekers houdt u waarschijnlijk liefst buiten! En om deze supplementaire opening naar de tuin of het terras te voltooien, bestaan verschillende stijlen. Pergola, chalet, plat dak… er is voor elk wat wils. En als u nu eens contact met ons opneemt om te praten over uw project?

Meer info > verandas.abihome.be