• Isolatie, helderheid, veiligheid: alles over de nieuwe beglazing.

Isolatie, helderheid, veiligheid: alles over de nieuwe beglazing.

De tijden van enkel glas dat tocht en het lawaai van auto’s doorlaat, bij de minste schok in stukjes barst en de verwarmingskosten flink de hoogte injaagt, liggen ver achter ons. Vandaag is dubbel glas niet alleen een basisvereiste voor onze woning, er bestaat ook een uitgebreid aanbod oplossingen dat het thermische en akoestische comfort, de helderheid en veiligheid van uw woning verzekert.

 

Wat betekent dat, hoge prestatie-beglazing?

 

Heel eenvoudig: water- en luchtdichte beglazing die een onoverbrugbare barrière vormt tussen de binnen- en buitenlucht. Hoe minder uitwisseling er is tussen deze twee omgevingen, hoe beter een woning is geïsoleerd. De koude lucht kan niet binnendringen en de warme lucht ontsnapt niet langs de ramen. Om aan deze isolatieprestaties te voldoen, bestaan de huidige ramen uit twee tot drie glaslagen met tussenruimtes die met een gas met isolerende eigenschappen (bv. argon) worden gevuld. Het warmtedoorgangscoëfficiënt of de Ug-waarde (uitgedrukt in Watts per m2 per graad - W/m2.K) geeft de isolatiekwaliteit aan van de beglazing. Hoe lager de waarde, hoe beter de prestaties van de beglazing.

 

Thermische en akoestische isolatie: eenzelfde strijd?

 

Thermische isolatie wordt volledig bepaald door de afstand tussen binnen- en buitenzijde van de beglazing. Met akoestische isolatie is het echter iets ingewikkelder. De verschillende lagen dempen inderdaad het geluid, maar opdat de beglazing een doeltreffende barrière zou vormen voor lawaai van buitenaf dient de dikte van de verschillende tussenlagen onderling te variëren. Bovendien zorgt een extra folie op een van de glaslagen ervoor dat een groter gamma geluidsfrequenties wordt tegengehouden.

 

Hoe de veiligheid te garanderen?

 

Ook hier verhogen de verschillende lagen de stevigheid van de beglazing. Bovendien vormt folie tussen de beglazing een extra troef. Naast de extra isolatiewaarde voegt een folie een bijna onaantastbare eigenschap aan het raam toe: bij inbraakpogingen is het glas praktisch niet stuk te slaan! De veiligheid van een raam hangt evenwel ook af van de stevigheid van het schrijnwerk, het ontwerp van de profielen en de kwaliteit van het beslag.

 

Kan men zonder nadelen van de zonnestralen genieten?

 

Absoluut, maar dit is in ruime mate afhankelijk de keuze van de beglazing! Driedubbele beglazing zal niet alleen een hogere isolatie verzekeren, maar ook zonnestralen deels tegenhouden. Het resultaat: minder helderheid en natuurlijke warmte tijdens de winter. Het is daarom belangrijk om grondig na te denken over de keuze van beglazing in functie van hun oriëntatie. De licht- en natuurlijke warmte-inbreng via de beglazing kunnen dankzij twee indicatoren met elkaar worden vergeleken: de lichttransmissie (TL) en de zonnefactor (g). Sommige beglazingen kunnen overigens met een zonnecontrolesysteem worden uitgerust om aldus hitte te vermijden zodra de zon op de ramen schijnt.

 

Om natuurlijke warmtetoevoer, zonnebescherming, veiligheid, thermische en akoestische isolatie doeltreffend met elkaar te combineren en de juiste keuze te maken voor uw beglazing, is het aangewezen het advies van een expert in te winnen. Contacteer ons. Wij staan voor u klaar!