40 jaar, dat is betrouwbaar!

40 jaar, dat is betrouwbaar!

Renovatie: hoe bereken je een realistisch budget?

Ben je van plan om te renoveren? Wij geven je vijf tips mee voor het opstellen van een realistisch budget, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan na de werken.

 

1/ Denk eerst goed na. Zo zie je niets over het hoofd! 

Het lijkt misschien evident, maar de eerste stap naar een efficiënte renovatie is het oplijsten van de werken opdat je zeker niets vergeet. Misschien is het wel een idee om de werf op te splitsen in verschillende fases om zo de kosten te spreiden? Dankzij een oplijsting kan je vervolgens de volgorde bepalen. Uiteraard begin je met de basis! Eerst starten met wat verfraaiingswerken om dan pas de ruwbouw aan te pakken zorgt voor onnodige kosten. Denk ook aan de toegankelijkheid van de werf (parking, vloer, deur, ...), wat extra kosten met zich mee kan brengen.


 

2/ Kies met volledige kennis van de feiten

Een renovatie betekent in de eerste plaats keuzes maken. Voor een eenvoudige vervanging van de ramen bijvoorbeeld moet je eerst het materiaal kiezen (PVC, hout, aluminium?), een beglazing (dubbel, driedubbel, gelaagd?), een veiligheidsniveau, een kleur, een stijl, garanties.... En dat geldt voor elke fase van de werf! Vraag zeker raad aan familie of vrienden maar vraag ook de mening van professionals. Die kunnen je persoonlijk advies geven en het makkelijker maken om te beslissen. Stel je vragen gerust aan onze experts via dit formulier of kom langs in een van onze showrooms. Neem zeker de tijd om alle opties te vergelijken, zodat je offerte-aanvragen nauwkeurig zijn en je budget zo optimaal mogelijk wordt berekend.

 

3/ Maak realistische schattingen

Nauwkeurige offertes zorgen ervoor dat je de exacte prijs van het project kan berekenen, maar dat is niet het enige dat telt. Een offerte laten maken, kan in sommige gevallen al kosten met zich meebrengen. Zo vragen tal van vaklui verplaatsingskosten. Bij Abihome is de offerte gratis! Bovendien houden we rekening met alle elementen die kosten met zich meebrengen, maar die soms "vergeten" worden bij het opstellen van de offerte. Met AbiHome krijg je geen onaangename verassingen aan het einde van de werken. Wij berekenen onze offertes namelijk zo nauwkeurig mogelijk. Zo hoef je bij ons niet te vrezen voor een extra budget "in het geval dat…".

 

4/ Gebruik het juiste Btw-tarief bij de berekening

Sommige renovaties komen in aanmerking voor een verlaagd Btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Om te genieten van dit tarief dient de te renoveren woning minstens 10 jaar oud zijn. Zo kan je deuren of ramen vervangen of installeren aan een verlaagd Btw-tarief. Maar ook beglazing, rolluiken of zelfs een veranda vallen onder dit stelsel. Maar opgepast, als je kiest om de werken zelf uit te voeren zonder met vaklui te werken betaal je wél 21% BTW op de aankoop van materialen.

 

5/ Verminder je kosten door het gebruik van premies

Afhankelijk van de regio waar je woont, komt je project in aanmerking voor overheidssteun. De vervanging van deuren en ramen die efficiënter zijn op het gebied van warmte-isolatie wordt door de overheid sterk aangemoedigd. Deze steun kan een vast bedrag zijn, een percentage van de kosten van de werkzaamheden of worden berekend op basis van de oppervlakte. Of je nu in Wallonië, Vlaanderen of Brussel woont, onze adviseurs kunnen je informeren over deze premies en hun voorwaarden. Deze bedragen kunnen het budget van een renovatieproject echt drukken. 

 

6/ Kies een voordelige timing dankzij commerciële acties

Of het nu gaat om de vervanging van een chassis (timmerwerk, beglazing, beslag...), de installatie van een voordeur, de bouw van een veranda of een andere renovatie, er zijn altijd wel commerciële acties bij producenten en fabrikanten. Mis geen enkele kans om minder te betalen of te profiteren van aantrekkelijke opties! Hou hier dus zeker rekening mee bij het opstellen van je budget.